İçeriğe geç →

Laravel Başlangıç Rehberi – 1

Selam,

Bu yazıyı okuyorsanız PHP’de bir framework arayışına girip sonunda Laravel‘i seçmiş olmalısınız. Eğer hala framework seçme konusunda kararsız kaldıysanız sizin için farklı görüşleri savunan 2 link veriyorum. Karar vermenize yardımcı olacağını umuyorum. Umarım daha fazla kafanız karışmaz.

Araştırmalarım sonucu beni Laravel’e yönlendiren sebepleri sıraladıktan sonra eğitim içeriğinden bahsedeceğim.

Ve hemen yazının başında belirtmek istiyorum ki, amacım Laravel’i öğretmek değil; öğrendiklerimi burada tekrar ederek daha iyi öğrenmektir. Kendim için aldığım notları paylaşırken sizlerin de faydalanacağını düşünüyorum.

Neden Laravel?

Şunu belirtmem gerekir ki öyle detaylıca araştırmalara girmedim. Genel olarak stackowerflow, eksisozluk, PHP-TR ve Google’da ki sonuçlardan gelen bloglara göz attım. Laravel son zamanların en popüler frameworküydü ve olumlu yorumlar oldukça fazlaydı. Çünkü hem öğrenilmesi kolaydı hem de sağlam bir yapısı vardı. En eleştiri alan yanları,zaten yazının başında verdiğim “Neden Laravel Değil?” linkinde mevcut. Ama ben frameworkleri ve MVC yapısını öğrenmek için çalışıyordum ve bu eksiler benim için önemli değildi. Benim ihtiyacım olan hızlıca adapte olmak ve işin mantığını kavramaktı. Dolayısıyla en sık önerilen frameworkler(Symfony, Yii, CodeIgniter) arasından Laravel’i seçtim.

Laravel’de karar kıldıktan sonra Türkçe dökümantasyon sitesi laravel.gen.tr yi de farkettim. Bu da güzel bir sürpriz oldu benim için.

Laravel için Alternatif Eğitim Rehberleri

Laravel’de karar kıldıktan sonra, hemen dökümantasyon sayfasını incelemeye başladım. Fena değildi ama benim için çok soyut kalıyordu. Bunun en önemli sebeplerinden biri OOP altyapımın sağlam olmamasından olabilir ama Laravel’le uğratıkça bu açığımı da yavaş yavaş kapatırım diye düşündüm.

Dökümantasyon sayfasını ayrı bir sekmede bırakıp Laravel ile örnek proje eğitimlerine bakmaya başladım. Tahmin edebileceğiniz gibi çok sayıda eğitim mevcuttu. Birkaçını  hemen paylaşabilirim ama bunlara devam etmedim. Sebebini ise linklerden sonra açıklıyorum.

Yukarıdaki eğitimlerin ilk 3-4 serisini izledim ve hoşuma gitmişti ama bu eğitimlerin hepsi olaya belli bir noktadan giriyordu. En azından temel MVC yapısını bilmek gerekiyordu. Temel MVC yapısını öğrenmek için daha önce bu blogtaki dersleri bitirmiştim ve bana faydası dokunmuştu. Ama ben Laravel’de adım adım ilerlemek istiyordum. Bunun için biraz daha araştırma yaptım ve istediğim tarzda bir eğitim buldum:

Üstelik bu eğitim temel MVC yapısını bilmeyenler için bile anlaşılır bence.

Eğitim Hakkında

Aslında benim eğitim içeriğim tamamen yukarıdaki Laravel 4 Beginners ile aynı. Çünkü konuları daha iyi anlamak için sürekli IDE üzerinde yorum satırları olarak not alıyordum ama blog üzerinden bunu yaparsam daha faydalı olacağını düşündüm. Üstelik İngilizce ile arası iyi olmayan arkadaşlara da bir faydam dokunabilir. Ama ben eğitimleri video olarak değil notlar olarak paylaşacağım.

Bu eğitim serisi Laravel 4 üzerine. Eğer yazının başındaki linkleri incelediyseniz, Laravel’in her sürümde değişen özellikleri, adlandırmaları herkesçe eleştirilen bir durum. Yani siz Laravel’in daha yeni sürümleriyle başladıysanız buradaki notlar sizin için geçersiz olabilir. Böyle durumlarda Laravel’in kendi dökümantasyonu daha iyi rehber olacaktır.

Eğer bu eğitim setine devam ederken Laravel 5 yayınlanırsa ya da şu anda yayınlamış olsa bile ben Laravel 4 üzerinden devam edeceğim.

Yazının başında belirttiğim gibi ben framework öğrenmek, MVC yapısını daha iyi anlamak için Laravel öğrenmeye çalışıyorum. Eğer siz de benimle aynı durumdaysanız bu eğitim sizler için faydalı olabilir. Daha profesyonel arkadaşlar ise zaten çoktan farklı eğitimlere yönlenmiştir diye düşünüyorum.

Laravel 4 Beginners ile eğitime devam etmek isterseniz yukarıdaki linkten ya da eğitimi hazırlayanın anasayfasından devam edebilirsiniz. Eğitimin kendi sitesinde kaynak kodlarda mevcut.

İçerik

Bu eğitim setinde giriş kısmını atlayıp, Laravel’in yapısından eğitime devam edeceğim. Yani bilgisayarınıza local server kurmayı, Laravel’i kurmayı ve birkaç ufak uyarıyı atlıyorum.

Bu eğitimde aşağıdaki başlıkları öğrenmeye çalışacağım:

  1. Routing
  2. Views
  3. Formlar
  4. Veritabanı
  5. MVC ve REST
  6. Controllers
  7. İleri Veritabanı (Çokta ileri değil)
  8. Çeşitli konular (Filtreleme, doğrulama, 404 durumları..)

Bazı konu başlıklarını Türkçe’ye çevirmedim çünkü bazı terimlerin İngilizce kalması daha iyi. Ayrıca henüz bunu yapacak seviyede de değilim. İnşallah tüm bu konuları başarıyla öğrenebilir ve paylaştığım notlarla yardımcı olabilirim.

Hatırlatma1: Laravel öğrenmek için bu linkteki eğitimi takip ediyorum ve öğrendiklerimi burada paylaşıyorum.Buraya tıklayarak eğitimin anasayfasına ulaşabilir ve kaynak kodlarını indirebilirsiniz.

Hatırlatma2: Lütfen eksik,hatalı ya da düzeltilmesi gereken bir şey farkederseniz bana bildirin.

Kategori: Laravel

Yorumlar

Siz de düşüncelerinizi paylaşın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.