Herkese selam,
Bu yazımda sizlere Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği ya da kısaca BÖTE bölümü hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Yalnız bunu bölüm hakkında teknik bilgiler sunarak yapmayacağım. Bu yazımda BÖTE’nin sizin için doğru olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmaya çalışacağım. Özellikle meslek lisesi haricindeki mezunlar için daha yardımcı olacağını düşünüyorum. Çünkü meslek lisesinden çıkanların belirli bölümleri seçmekten başka şansı olmayabiliyor. Bu yazı daha çok, “Yazılımcı olmak istiyorum ama puanım mühendislik ve diğer bölümler için yetersiz. Bu bölümde bir şeyler var gibi…” düşünenler için.
BÖTE bölümünün sizin için uygun olup olmadığını anlamak için ilk olarak kendinize şu soruyu sorun: Öğretmen olmak istiyor muyum?
Bu önemli bir soru çünkü ben ve bazı arkadaşlarım sırf içinde “bilgisayar” olduğu için bu bölümü tercih etmişti. Gerçi günümüzde üniversite puanları oldukça düşmüş durumda. Hala benim gibi düşünüp bu bölümü yazanlar var mıdır bilmiyorum ama yine de uyarmak isterim. Çünkü bu bölümün öncelikli amacı öğretmen yetiştirmek.
Ülkemizde yaklaşık 45 üniversitede bu bölüm mevcut. Bölüm içinde okutulan zorunlu derslere bakmak için buraya tıklayabilirsiniz. Seçmeli dersler ise üniversitelere göre değişebilir.
Sizin de gördüğünüz gibi eğitim dersleri biraz daha baskın. Amacınız yazılımcılık ya da bilişim alanında bir kariyer ise BÖTE bölümü listenin başlarında olmamalı. Bu bölüm en temel seviyede size yazılım alanında bir şeyler katacaktır elbette ama bu alanda ilerlemek için her üniversite size yeterli katkıyı yapmayabilir.
Puanınız mühendislik ve yazılım bölümleri için yeterli değilse, sizlere tavsiyem bir sene daha sınava hazırlanmanız. Gerekirse iki ya da üç kere sınava girin ama yazılım geliştirici olmak istiyorsanız BÖTE sizin için ideal yer olmayacaktır. Yazılımcılık ve mühendislik bölümleri hakkında merak ettikleriniz varsa, malesef sizlere pek yardımım dokunmaz. Bunun için kendiniz araştırma yapmalısınız.
Kısaca özetlemem gerekirse, bilişim ve yazılımcılık konusunda idealleriniz varsa BÖTE’den önce bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı gibi bölümlere yönelin. Eğer puanınız Boğaziçi Üniversite’sine yetiyorsa listenin üstlerine doğru alabilirsiniz 😀
Celery ile alakalı "best practice"leri ve faydalı araçları bir araya getiren güzel bir checklist'e denk…
Diziler en temel ve sık kullandığımız araçlardan... Kod yazarken işimizi kolaylaştıracak, daha temiz kod yazmamızı…
listve tuple bilginizi test etmek ister misiniz? realpython.com da keşfettiğim ve Türkçe'ye çevirdiğim mini teste…
Rehberlik sağlaması ve bilgi tazelemesi açısından faydalı olduğunu düşündüğüm bir Toptal blog paylaşımınıTürkçe'ye çevirdim.Devamını okuyunBilmeniz…
Angular componentlerine console üzerinden hızlıca erişmek için kullanılan bir teknik. Unutmamak için kendime not düşüyorum.Devamını…
Geçtiğimiz günlerde keşfettiğim ve oldukça da hoşuma giden repoyu paylaşmak istiyorum: lydiahallie/javascript-questions Genel olarak temel…